Υγεία & Διατροφή

Κολλαγόνο

Κολλαγόνο

Η πιο διαδεδομένη πρωτεΐνη στο σώμα μας

Το κολλαγόνο είναι η πιο διαδεδομένη πρωτεΐνη στο σώμα μας και αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% των πρωτεϊνών του οργανισμού με το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται στο δέρμα, τους τένοντες, τους χόνδρους, τους συνδέσμους και φυσικά στα οστά. Αποτελεί επομένως ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία των βασικών δομών του σώματος και του συνδετικού ιστού του ανθρώπινου οργανισμού.

Όταν είμαστε νέοι, έχουμε αφθονία κολλαγόνου στο σώμα μας, όμως καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό μειώνεται αισθητά και αυτό φαίνεται. Το αποτέλεσμα είναι οι πόνοι στις αρθρώσεις, η χαλάρωση των μυών, η δυσκολία στην κίνηση, οι ρυτίδες στο δέρμα, η κακή όραση, τα εύθραυστα οστά και οι ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Μελέτες δείχνουν ότι μετά την ηλικία των 25 η παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό μειώνεται κατά 1-1,5% ετησίως, γεγονός το οποίο έχει επιπτώσεις τόσο στο δέρμα-με απώλεια της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας, εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, όσο και στις αρθρώσεις -με αποτέλεσμα πόνο, αίσθημα κόπωσης ή ακόμα και οστεοαρθρίτιδα αλλά και γενικότερα μείωση της φυσικής απόδοσης. Έτσι στα 35 χρόνια το σώμα έχει χάσει περίπου το 15% του κολλαγόνου και στα 45 του έχει χάσει το 30%.

Επιπλέον πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοπόρωση, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό. Είναι αυτές οι ηλικίες που η αλλαγές στην ελαστικότητα του δέρματος και στην υφή του γίνονται πολύ εμφανείς. Τα μαλλιά αρχίζουν να χάνουν τη λάμψη και το χρώμα τους, οι αρθρώσεις να χάνουν την ευκαμψία τους και παρουσιάζεται μείωση της οστικής πυκνότητας. Η πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει την μείωση του κολλαγόνου με διάφορες παθήσεις και διαταραχές. Για αυτούς του λόγους η σωστή ισορροπία του κολλαγόνου στον οργανισμό μας είναι σημαντική για μια υγιή ζωή.

Υδρολυμένο κολλαγόνο

Δυστυχώς, το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το λάβουμε άμεσα από καμία τροφή όπως και δεν είναι όλες οι μορφές ικανοποιητικά απορροφήσιμες και αρκούντως αποτελεσματικές. Το υδρολυμένο κολλαγόνο έρχεται να δώσει μια σημαντική λύση σε αυτό το πρόβλημα λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του και των πεπτιδίων που περιέχει. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρά αμινοξέα -βιοδραστικά πεπτίδια χαμηλού μοριακού βάρους <3,0 kDa που βοηθούν την παραγωγή νέου κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Τα αμινοξέα αυτά παρουσιάζουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα -απορροφούνται γρήγορα από τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία για την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Βιομηχανική παραγωγή υδρολυμένου κολλαγόνου

#

Η πρώτη απόπειρα παραγωγής υδρολυμένου κολλαγόνου σε μικρή βιομηχανική κλίμακα έγινε πραγματικότητα στην Ευρώπη το 1947. Από τη δεκαετία του 1970, έχει χρησιμοποιηθεί από γιατρούς σε κλινικές και νοσοκομεία σαν συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους, για την υποστήριξη των αρθρώσεων και του συνδετικού ιστού, στη θεραπεία του δέρματος σε περιπτώσεις με εγκαύματα και την επούλωση των πληγών όπως επίσης στη διατροφική υποστήριξη για ηλικιωμένους και νοσοκομειακούς ασθενείς. Με καλά τεκμηριωμένες και κλινικά αποδεδειγμένες έρευνες και μελέτες, το υδρολυμένο κολλαγόνο με τη σημερινή του μορφή σχετικά πρόσφατα έχει γίνει εμπορικά διαθέσιμο στους καταναλωτές.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο αποτελεί την κορυφαία μορφή κολλαγόνου σήμερα. Παράγεται με την ενζυματική υδρόλυση πρώτων υλών από ιστούς κολλαγόνου. Είναι ένα φυσικό προϊόν με σύνθεση αμινοξέων που είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το κολλαγόνο που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Το υδρολυμένο κολλαγόνο θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά καλά ανεκτό και ασφαλές τελικό προϊόν και για το οποίο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός από τις Υπηρεσίες Ελέγχου Υγείας.

Η σύσταση του υδρολυμένου κολλαγόνου σε αμινοξέα

#

Μέσω της ενζυματικής υδρόλυσης το κολλαγόνο, το οποίο είναι μία από τις πιο γνωστές επιμήκεις πρωτεΐνες, διασπάται σε πολλά μικρότερα μόρια -βιοδραστικά πεπτίδια, τα οποία αποτελούν το υδρολυμένο κολλαγόνο. Με αυτή τη μορφή είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό και περιέχει 3 φορές περισσότερη ποσότητα γλυκίνης και προλίνης/υδροξυπρολίνης που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της συνολικής του ποσότητας σε αμινοξέα. Αυτά τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για τη σύνθεση νέου κολλαγόνου από τον οργανισμό και είναι τα ιδία που βρίσκουμε στο δέρμα, τις αρθρώσεις και τα οστά.

Ωφέλεια από την πρόσληψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου lactical collagen

Η ημερήσια λήψη 10000mg υδρολυμένου κολλαγόνου από το στόμα -μία ημερήσια δόση lactical collagen, είναι καθοριστική και συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που έχει δημιουργήσει η έλλειψη κολλαγόνου, αλλά και όσους αναζητούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ή την εμφάνισή τους. Το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει πολύπλευρη σημασία για τη λειτουργία του οργανισμού μας και όπως έχουν αποδείξει μακροχρόνιες έρευνες και κλινικές μελέτες έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα τα οποία είναι άμεσα ορατά:
  •  Στο μεταβολισμό των οστών (οστεοπενία, οστεοπόρωση).
  •  Στους συνδέσμους και χόνδρους των αρθρώσεων (αρθρίτιδα).
  •  Στη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος και της επιδερμίδας (δερματικά προβλήματα).
  •  Στα μαλλιά και τα νύχια, καθώς τα δυναμώνει και τους δίνει λάμψη (τριχόπτωση).
  •  Στις αθλητικές επιδόσεις καθώς προσφέρει άμεση αναπλήρωση και ανάπλαση του μυϊκού ιστού (χρόνια κόπωση).
  •  Στον έλεγχο του σωματικού βάρους (παχυσαρκία).
  •  Στην αντιγήρανση (πυκνότητα ελαστίνης, κολλαγόνου).
Το lactical collagen έχει σχεδιαστεί ειδικά για την διατήρηση της καλής υγείας των οστών ωστόσο έχει αποτελέσματα σε όλο τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως στο δέρμα, στα αγγεία, στα δόντια στα ούλα και στα μάτια. Ειδικότερα:

Το οστό αποτελεί ένα σύνθετο υλικό που χαρακτηρίζεται από μια πολύπλοκη δομή. Συνίσταται από τρεις φάσεις, την ανόργανη, την οργανική και την υδατική. Το ανόργανο μέρος του, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 60-65% της κατά βάρος περιεκτικότητάς του, αποτελείται από άλατα ασβεστίου -βιοαπατίτης. Το οργανικό μέρος αποτελεί περίπου το 30% της κατά βάρος περιεκτικότητάς του και κυριαρχείται από την παρουσία κολλαγόνου (τύπου Ι), σε ποσοστό που ανέρχεται στο 90% των πρωτεϊνών. Το εναπομένον 5-10% της μάζας του οστού αποτελείται από νερό.

Στην πράξη ο σκελετός μας είναι μια τεράστια αποθήκη ασβεστίου, όπου το ασβέστιο με την μορφή σύμπλοκων αλάτων που σχηματίζουν κρυστάλλους, επικάθονται σε ένα μαλακό οργανικό υπόστρωμα, τον κολλαγόνο ιστό. Η σύσταση των οστών μας και πιο συγκεκριμένα η περιεκτικότητά τους σε άλατα ασβεστίου και κολλαγόνο, των οποίων η συνολική κατά βάρος περιεκτικότητα ανέρχεται σε πάνω από 95% επί ξηρού οστού, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις μηχανικές ιδιότητές του, όπως είναι η αντοχή σε θραύση, η ευκαμψία και η ελαστικότητα. Οι κρύσταλλοι από μόνοι τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και έχουν την τάση να σπάνε. Το κολλαγόνο επομένως εκτός από ποσότητα στη δομή του οστού προσθέτει και ποιότητα, διότι τα μόρια του είναι το δίκτυο πάνω στο οποίο τα μέταλλα επικάθονται για να σχηματίσουν τη δομή του οστού που καθορίζει και την οστική μας πυκνότητα.

Τα οστά δεν χρειάζονται μόνο ασβέστιο

Το lactical collagen αποτελεί συνδυασμό ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμινών και υδρολυμμενου κολλαγόνου που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών. Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεΐνη των οστών. Το ασβέστιο, μαγνήσιο και οι βιταμίνες C & D συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, ενώ η βιταμίνη D βοηθάει επιπλέον στη φυσιολογική απορρόφηση/ χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου για τη φυσιολογική λειτουργία των οστών & των χόνδρων.

Κλινικές μελέτες & έρευνες

Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο του κολλαγόνου στη δομή των οστών, η επίδραση από τη λήψη υδρολυμμενου κολλαγόνου σε περιπτώσεις οστεοπενίας και οστεοπόρωσης έχει εκτενώς μελετηθεί και αξιολογηθεί. Τα αποτελέσματα πλήθους μελετών δείχνουν ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό των οστών και πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι βοηθά στην οικοδόμηση της οστικής πυκνότητας μέσο της διέγερσης και της ενίσχυσης της δραστηριότητας των οστεοβλαστών, που είναι τα δομικά κύτταρα των οστών, έναντι της μείωσης της παραγωγής της πρωτεάσης στους οστεοκλάστες -τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την αποσύνθεση των οστών. Σε άλλη κλινική μελέτη που συμμετείχαν γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, η πρόσληψη υδρολυμένου κολλαγόνου σε συνδυασμό με την ορμόνη καλσιτονίνη είχε ως αποτέλεσμα αξιοσημείωτα σημαντική μείωση του ρυθμού οστικής αποδόμησης, μειώνοντας την απέκκριση από το σώμα προϊόντων αποδόμησης του κολλαγόνου των οστών -απ' ότι η πρόσληψη μόνο καλσιτονίνης.

Η δράση του lactical collagen

Το lactical collagen έχει σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίζει τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, ως πρόληψη ή σαν συμπλήρωμα διατροφής στη θεραπεία για την οστεοπενία και την οστεοπόρωση.

Το καινοτόμο υγρό πόσιμο κολλαγόνο lactical collagen περιέχει υδρολυμένο κολλαγόνο σε μορφή βιοενεργειών πεπτιδίων τα οποία στοχεύουν κυρίως στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Η άριστη βιοδιαθεσιμότητα είναι ξεκάθαρη.

Οι κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα πεπτίδια του lactical collagen μπορούν να εισχωρήσουν στα κύτταρα των οστών και να έχουν θετικές επιδράσεις στη σύνθεση του πλέγματος των οστών καθώς επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και θετικό αποτέλεσμα ενάντια στην αποδόμηση διαφορετικών τύπων κυττάρων των οστών.

Τo lactical collagen περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά του οργανισμού, αναγκαία για την υγεία των οστών και στοχεύει στη γρήγορη αποκατάσταση των καταγμάτων και την αναπλήρωση της οστικής μάζας σε οστεοπόρωση.