Δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχονται στο lactical και γιατί είναι απαραίτητα για εμένα;
Το lactical περιέχει ένα ιδανικό συνδυασμό συστατικών από ασβέστιο μαγνήσιο και βιταμίνη D3 για εσάς που θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη του ασβεστίου χωρίς να πάρετε κάποιο φάρμακο. Η φόρμουλα που χρησιμοποιείται έχει αναπτυχθεί από ειδικούς επιστήμονες, αξιοποιώντας τα καλύτερα στοιχεία του φυσικού γάλακτος. Συγκεκριμένα τα μέταλλα & ιχνοστοιχεία γάλακτος περιλαμβάνουν ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, που όταν συνδυάζονται με το ανθρακικό ασβέστιο και τη βιταμίνη D3 βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση και χρήση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το lactical δηλαδή είναι το μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει αυτές τις δυο μορφές ασβεστίου.
Ποια είναι τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχονται στο lactical dark;
Το lactical dark περιέχει μοναδικά μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες κατάλληλα για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο και σε συνδυασμό με τις βιταμίνες D & K, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο πιο αποτελεσματικά.
Ποια άλλα θρεπτικά στοιχεία περιέχονται στο lactical;
Το lactical περιέχει σημαντικά για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λακτόζη, φώσφορο, μαγνήσιο κ.α.) σε αντίθεση με τα κοινά συμπληρώματα ασβεστίου που στερούνται, αν όχι όλα, τα περισσότερα αυτά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και τα οποία πέραν άλλων συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Η λήψη αυτών των συστατικών επιτυγχάνεται μόνο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής που περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιπλέον, η σοκολάτα που χρησιμοποιείται στο lactical είναι από καρπούς κακάο που έχουν επιλεγεί προσεκτικά για την υψηλή τους ποιότητα. Περισσότερο από το 10% του βάρους του κακάο σε σκόνη είναι φλαβονοειδή, κυρίως κατεχίνη και επικατεχίνη και στη σοκολάτα εντοπίζονται περισσότερα από 300 φυσικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τα φλαβονοειδή. Η κυριότερη αιτία που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε. Η σοκολάτα περιέχει εκτός από φλαβονοειδή, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο, μάλιστα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από αυτές του γάλακτος.
Είναι τα προϊόντα lactical καλύτερης ποιότητας από τα κοινά σκευάσματα ασβεστίου που υπάρχουν στα φαρμακεία;
Τα προϊόντα lactical είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή πρόταση καθώς πέρα από τα διατροφικά οφέλη που σχετίζονται με τη λήψη του ασβεστίου μαγνησίου και των βιταμινών, έχουν 100% φυσικά συστατικά και υπέροχη γεύση σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα υγείας, για να τα απολαμβάνετε κάθε στιγμή της ημέρας. Σκεφτείτε πόσους ανθρώπους ξέρετε που δεν λαμβάνουν ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταπιούν τα χάπια.
Γιατί η περιεκτικότητα σε κάθε σοκολατάκι lactical είναι 500mg ασβεστίου;
Ο ανθρώπινος οργανισμός, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει για απορρόφηση μέχρι 500mg ασβεστίου κάθε φορά, από τις τροφές ή τα συμπληρώματα. Επομένως η κατανάλωση ασβεστίου πρέπει να διαμοιράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση. Η απορρόφησή του ασβεστίου συμπληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την πρόσληψη και είναι μεγαλύτερη όταν το ασβέστιο λαμβάνεται σε ποσότητες μέχρι 500mg.
Τι είναι τα ιχνοστοιχεία γάλακτος που περιέχει το lactical;
Είναι φυσικά, θρεπτικά συστατικά κυρίως ασβέστιο και τα ανόργανα άλατα που περιέχονται στο γάλα και απομονώνονται με μια πρωτοποριακή μέθοδο που συνδυάζει περαιτέρω διεργασίες καθαρισμού. Το lactical είναι το μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ασβέστιο από γάλα, το οποίο είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως την καλύτερη πηγή για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση στην οστική μάζα που επιτυγχάνεται με τη λήψη ασβεστίου του γάλακτος υπάρχει ακόμη μετά από αρκετά χρόνια και αφού η λήψη έχει σταματήσει.
Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στο lactical;
To lactical περιέχει την προτιμώμενη μορφή της βιταμίνης D τη D3. Η βιταμίνη D3 είναι η προτιμώμενη μορφή της βιταμίνης D, επειδή είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα σε σχέση με τη D2 που βρίσκεται σε ορισμένα άλλα συμπληρώματα. Επιπλέον οι έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D3 είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμη και έτσι εξασφαλίζεται καλύτερη απορρόφηση της από τον οργανισμό.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση και διευκόλυνση της απορρόφησης στον οργανισμό, του ασβεστίου που λαμβάνουμε από τη διατροφή. Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι η επίπτωση της ήπιας η μερικής έλλειψης της βιταμίνης D είναι σημαντική σε αρκετούς πληθυσμούς στη Μεσόγειο, αυξάνεται με την ηλικία και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση. Οι έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν πάθει κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Με ένα μόνο σοκολατάκι lactical λαμβάνετε όλη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη D - 5μg ή 200iu.
Ποιος είναι ο ρόλος του μαγνησίου στο lactical;
Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Από τη συνολική ποσότητα του μαγνησίου στο σώμα μας η μισή περίπου βρίσκεται στα οστά ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα κυτταρικά υγρά και τους μαλακούς ιστούς. Είναι ευεργετικό στις μυϊκές κράμπες, παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, είναι συστατικό-κλειδί για τη σωστή αξιοποίηση του ασβεστίου, συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολισμού και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.
Επειδή το μαγνήσιο τείνει να απορροφάται σε χαμηλά επίπεδα από τη διατροφή, η έλλειψη του στον οργανισμό είναι αρκετά συνήθης. Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί επιβράδυνση στην λειτουργία των οστεοβλαστών και την επιταχυνόμενη λειτουργία των οστεοκλαστών με αποτέλεσμα στην απώλεια οστικής μάζας. Με μια χαμηλή εισαγωγή μαγνησίου, το ασβέστιο εξέρχεται των οστών για να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου στους ιστούς, ενώ μια υψηλή εισαγωγή μαγνησίου αναγκάζει το ασβέστιο για να εξέλθει των ιστών και των οστών. Συνεπώς είναι κρίσιμη η ισορροπία ασβεστίου - μαγνησίου σε μια αναλογία μεταξύ 2:1 και 1:1, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρησιμοποίηση των δύο μετάλλων από τον οργανισμό.
Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης K στο lactical dark;
Η βιταμίνη Κ είναι ουσιώδης για τη σύνθεση βιολογικά ενεργών συστατικών μιας ευρείας ομάδας πρωτεϊνών, όπως η προθρομβίνη, που συμμετέχουν στη πήξη του αίματος και στη μεταφορά ασβεστίου στο σώμα για τον σχηματισμό των οστών. Με την επαρκή λήψη της βιταμίνης Κ ενισχύεται και επιταχύνεται η δράση του εμπλουτισμού των οστών με ασβέστιο σε αυτές τις λειτουργίες. Ο ρόλος της βιταμίνης Κ στην οστεοπόρωση έχει διερευνηθεί ότι: καθώς δεν λειτουργεί μόνο συνεργατικά με τη βιταμίνη D στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και του μεταβολισμού των οστών, επηρεάζει και θετικά την ισορροπία του ασβεστίου στον οργανισμό.
Πόσα σοκολατάκια lactical πρέπει να λαμβάνω καθημερινά και ποια στιγμή της ημέρας;
Παιδιά τεσσάρων (4) εώς δώδεκα (12) ετών ένα (1) σοκολατάκι lactical ημερησίως κατά προτίμηση μετά από κάποιο γεύμα για ακόμη καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Παιδιά άνω των δώδεκα (12) ετών και Ενήλικες ένα (1) με δυο (2) σοκολατάκια lactical ημερησίως κατά προτίμηση μετά από κάποιο γεύμα.
Το lactical είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D3. Εάν η πρόσληψη αυτών των δραστικών ουσιών από τη διατροφή σας είναι ήδη υψηλή, ένας (1) σοκολατάκι lactical ημερησίως συμβάλλει στην κάλυψη του 63% (500mg) της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο. Εάν η πρόσληψη από τη διατροφή σας είναι χαμηλή, δύο (2) σοκολατάκια ημερησίως υπερκαλύπτουν σε ποσοστό 126% (1000mg) τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε ασβέστιο για τους ενήλικες. Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και μην ξεχνάτε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας.
Τι είναι η Οστεοπόρωση;
Οστεοπόρωση είναι η ελάττωση της οστικής μάζας που συνοδεύεται από αρχιτεκτονικές μεταβολές του οστού και μείωση της μηχανικής του αντοχής (σε ποιότητα και ποσότητα) με αποτέλεσμα την πρόκληση καταγμάτων. Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στο ισχίο, στον καρπό και στην σπονδυλική στήλη. Με αυτή την έννοια η οστεοπόρωση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα. Οστεοπενία είναι η μείωση της αντοχής και πυκνότητας του οστού και για πολλούς θεωρείται το κατώφλι της οστεοπόρωσης.
Πόσο συχνή ασθένεια είναι η οστεοπόρωση;
Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες προσβάλλονται από οστεοπόρωση. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερης οστικής μάζας (κορυφαία οστική μάζα). Η κορυφαία οστική μάζα μαζί με τη σωματική άσκηση αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης της οστεοπόρωσης, γιατί συνεπάγονται μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης του νοσήματος κατά τη διάρκεια της ζωής.
Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην οστεοπόρωση;
Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή της παίζουν κληρονομικοί παράγοντες, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Προκαθορισμένοι παράγοντες είναι το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή, η εθνικότητα, η εμμηνόπαυση, η υστερεκτομή, η μακρόχρονη ορμονική θεραπεία. Τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η πτωχή διατροφή, η ανεπαρκής άσκηση, οι συχνές πτώσεις, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
Όσο περισσότερο ασβέστιο λαμβάνω τόσο το καλύτερο;
Η απάντηση είναι, Όχι. Η πρόσληψη ασβεστίου αλλά και βιταμινών D και Κ δεν πρέπει να υπερβαίνει τις συνιστώμενες ανεκτές δόσεις, διότι η περίσσεια αυτών των δραστικών ουσιών, ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό και όχι το επιθυμητό αποτέλεσμα που συνδέεται με τη σωστή λήψη του προϊόντος.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προτείνει για τους ενήλικες ποσότητα 2500mg ως το μέγιστο ανεκτό όριο πρόσληψης ασβεστίου ημερησίως από όλες τις πιθανές πηγές (νερό, τροφές, εμπλουτισμένα τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα). Υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων μεταλλικών στοιχείων, όπως σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου. Επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου πάνω από 2500mg (ποσότητα που περιέχεται σε πέντε (5) σοκολατάκια lactical) την ημέρα μπορούν επιπλέον να εμφανίσουν συμπτώματα τοξικότητας. Το lactical είναι απολύτως ασφαλές όταν λαμβάνεται από υγιείς ανθρώπους σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
Έχουν πραγματικά αποτελέσματα τα σοκολατάκια lactical στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης;
Η καλύτερη άμυνα απέναντι στην οστεοπόρωση είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η σωστή και έγκυρη θεραπεία. Η μείωση της πυκνότητας των μετάλλων στα οστά, που προκαλείται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων η έλλειψη ασβεστίου και βιταμινών D και Κ, είναι το πιο σημαντικό αίτιο καταγμάτων. Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη ασβεστίου και βιταμινών D και Κ μπορεί να είναι ένα προληπτικό μέτρο έναντι της έναρξης της οστεοπόρωσης και καταγμάτων του ισχίου ή άλλων καταγμάτων στους ηλικιωμένους. Η σημασία της επίτευξης της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου κατά προτίμηση μέσω της διατροφής αλλά και των συμπληρωμάτων ασβεστίου σε δόσεις των 500mg ημερησίως, εάν η λήψη ασβεστίου από τις τροφές είναι χαμηλή, κρίνεται επιβεβλημένη. Η χρήση των συμπληρωμάτων ασβεστίου (όπως το lactical) σε αυτό το επίπεδο θεωρείται ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Να λαμβάνετε συμπληρώματα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και να συμβουλευτείτε το Γιατρό ή τον Φαρμακοποιό σας.
Έχω ήδη κάνει μέτρηση και έχω διαγνωστεί με οστεοπόρωση μπορούν τα σοκολατάκια lactical να με βοηθήσουν;
Αν έχετε οστεοπόρωση ή έχετε υποστεί κάταγμα, το ασβέστιο από μόνο του δεν αρκεί για να αποτραπούν περαιτέρω κατάγματα και απαιτείται ειδική θεραπεία για την οστεοπόρωση. Ωστόσο, οι περισσότερες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου, ειδικά όταν συνδυάζονται με τη βιταμίνη D (όπως στο lactical), όχι μόνο μειώνουν το ρυθμό της οστικής απώλειας και καταγμάτων σε άτομα που δεν παίρνουν αρκετό ασβέστιο μέσω της διατροφής τους, αλλά και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων οστεοπόρωσης στα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με οστεοπόρωση.
Έχω ήδη περάσει στη φάση εμμηνόπαυσης, μπορεί το lactical να με βοηθήσει να ξαναφτιάξω την υγεία των οστών μου;
Μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες παρατηρείται μείωση της οστικής πυκνότητας που μπορεί και να φτάσει το 15% σε πέντε με επτά έτη (0.5-1.5% το χρόνο). Ο ρυθμός αυτός είναι γρηγορότερος τα πρώτα πέντε μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια, ακολούθως δε μειώνεται προοδευτικά μέχρι το 15ο μετεμμηνοπαυσιακό χρόνο κάνοντας τες πιο ευάλωτες στη πιθανότητα να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Στους άνδρες η μείωση είναι με βραδύτερο ρυθμό.
Ενώ δεν γίνεται με κάποιο τρόπο να σταματήσετε τη μείωση της οστικής μάζας, η σωστή λήψη ασβεστίου και βιταμινών είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας να αποφύγετε την αύξηση του ρυθμού που αδυνατίζουν τα οστά.
Μπορώ να λαμβάνω το lactical κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;
Αν προσπαθείτε τώρα να μείνετε έγκυος ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος, θα πρέπει να συζητήσετε τις απαιτήσεις σας σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία με το Γιατρό σας. Ως μέλλουσα μαμά, είστε η μόνη πηγή διατροφής για το παιδί σας και θέλετε να εξασφαλίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου για την ανάπτυξη.
Αν τώρα είστε έγκυος ή θηλάζετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας ή και με ένα κατάλληλο συμπλήρωμα ασβεστίου. Η έλλειψη ασβεστίου συνεπάγεται απορρόφηση του από τα οστά προκαλώντας την αραίωση τους. Μπορεί να λαμβάνετε μια φόρμουλα (συμπλήρωμα) βιταμινών και μετάλλων που σας έχει συστήσει ο Γιατρός σας αλλά λόγο των απαιτήσεων του μωρού σας για επιπλέον ασβέστιο για υγιή δόντια και οστά ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον λήψη.
Μπορώ να δώσω στο παιδί μου να καταναλώσει το lactical;
Το lactical μπορεί να καταναλωθεί από παιδιά ηλικίας άνω των τεσσάρων (4) ετών, αλλά σε γενικές γραμμές συνιστούμε τα παιδιά να λαμβάνουν την ημερήσια ποσότητα ασβεστίου μέσα από μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή και κυρίως από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας απαιτεί συμπληρωματικό ασβέστιο, τα σοκολατάκια lactical είναι κατάλληλα, αλλά σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε πρώτα το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας. Επιπλέον το προϊόν δεν ενδείκνυται για κατανάλωση από παιδιά κάτω των τριών (3) ετών και να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά.
Μπορεί η λήψη του lactical να επηρεάσει κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή που ήδη παίρνω;
Η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων μεταλλικών στοιχείων, όπως του σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου. Συστήνεται να μην λαμβάνονται ταυτόχρονα το ασβέστιο με κάποια άλλα μέταλλα (ιδίως το σίδηρο), για να μην παρεμποδίζεται η απορρόφηση των άλλων μετάλλων. Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε το σίδηρο σε διαφορετική ώρα της ημέρας. Εάν έχετε κάποιες αμφιβολίες για τη λήψη του lactical συμβουλευτείτε το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας.
Έχω δυσανεξία στη λακτόζη μπορώ να λαμβάνω το lactical;
Το lactical περιέχει στα συστατικά του πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που προέρχονται από το γάλα και επομένως έχει μια μικρή ποσότητα λακτόζης - λιγότερο από 20mg ανά σοκολατάκι. Εάν δεν μπορείτε να καταναλώσετε ένα ποτήρι γάλακτος αλλά μπορείτε να χωνέψετε ένα κύπελλο 200g γιαούρτι χωρίς προβλήματα τότε το lactical είναι κατάλληλο για εσάς.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καταναλώνετε το lactical dark που δεν έχει λακτόζη στα συστατικά του.
Μπορεί το lactical να καταναλώνεται από ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη;
Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ζάχαρης στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής δεν εμπεριέχει ιδιαίτερους κινδύνους για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον οι έρευνες έχουν δείξει ότι η προσεκτική κατανάλωση ζάχαρης από διαβητικούς έχει παρόμοια επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όπως εάν καταναλωνόταν ένα τρόφιμο με άλλους υδατάνθρακες όπως του ψωμιού, πατάτας κ.α. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με το Γιατρό σας γι αυτό.
Πρέπει να τονισθεί η διαφορά από την κατανάλωση τριών ποτηριών αγελαδινού γάλακτος 750g γραμμάριων για την εκπλήρωση της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο (800mg) που κατά μέσο όρο περιέχει 30g γραμμάρια σάκχαρα στη μορφή της λακτόζης. Σε αντίθεση με τη λήψη δυο σοκολατάκια lactical που περιέχουν λιγότερο από το μισό αυτής της ποσότητας σε ζάχαρη 9g. Επομένως με τη λήψη του lactical είναι πολύ ευκολότερη η κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο για τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και επιθυμούν περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Λαμβάνω ήδη πολυβιταμίνες, μπορώ να καταναλώσω και το lactical;
Οι περισσότερες πολυβιταμίνες περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες ασβεστίου και βιταμινών D3 και Κ1 ή και καθόλου, αλλά ελέγξτε την ετικέτα για την ακριβή ποσότητα. Σημειώστε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα οφέλη από τη λήψη μεγαλύτερης ποσότητας από 1500mg ασβεστίου ανά ημέρα.
Τι συμβαίνει εάν ξεχάσω να πάρω το lactical για μια ή και περισσότερες ημέρες;
Το lactical δρα σε διαρκή βάση και έχει μακροχρόνια οφέλη επομένως εάν παραλείψετε τη λήψη της ενδεδειγμένης ποσότητας δεν θα έχετε τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την κάλυψης της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου. Φροντίστε να αντικαταστήσετε αυτή την έλλειψη με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο;
Οι ανάγκες σε ασβέστιο κατά την εφηβική και νεαρή ηλικία, μέχρι περίπου τα 30 έτη είναι μεγαλύτερες προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του σκελετού και η επίτευξη της κορυφαίας οστικής πυκνότητας. Πιο συγκεκριμένα η ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεστε εξαρτάται τόσο από την ηλικία και το φύλο. Οι υψηλότερες καθημερινές ανάγκες αφορούν τους εφήβους (μια περίοδο με ταχύτατη ανάπτυξη των οστών), τις γυναίκες και τους άνδρες άνω των 50 ετών.
Για να δείτε τον πίνακα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη ασβεστίου παρακαλούμε επισκεφτείτε το σύνδεσμο για το ασβέστιο.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο;
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την συνιστώμενη δόση ασβεστίου είναι να έχετε διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι καταναλώνουν κάποια ποσότητα ασβεστίου ως μέρος της γενικής διατροφής τους, αλλά η περιεκτικότητα σε ασβέστιο σε διάφορα τρόφιμα ποικίλλει σημαντικά. Οι κύριες πηγές ασβεστίου στη διατροφή είναι το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα στην κανονική διατροφή σας. Μια μερίδα είναι ισοδύναμη με ένα ποτήρι γάλα (200ml), ένα κύπελλο γιαούρτι (200g) ή μια φέτα τυρί (30g). Εσείς που αντιπαθείτε ή έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα εξετάστε το ενδεχόμενο να τρώτε και τα κόκαλα που βρίσκονται σε κονσέρβες ψαριών (σολομός και σαρδέλες), καθώς εκεί είναι συγκεντρωμένο και το περισσότερο ασβέστιο.
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα (200ml) παρέχει 236mg ασβεστίου, 1 κύπελλο γιαούρτι πλήρες (200g) περιέχει 324mg ασβέστιο, 1 κομμάτι (30g) παρμεζάνα περιέχει 308mg, 1 κομμάτι (30g) γραβιέρα περιέχει 300mg, 1 πορτοκάλι (160g) περιέχει 75mg ασβέστιο, 100g σαρδέλες (με τα κόκαλα) περιέχουν 500mg ασβέστιο, 25g καβουρδισμένα αμύγδαλα, περιέχουν 60mg ασβεστίου. Επίσης καλές πηγές ασβεστίου εκτός από τα γαλακτοκομικά είναι ο σολομός, το συκώτι, το αβγό, το μπρόκολο τα σύκα και το σουσάμι.
Για να δείτε τις κυριότερες τροφές που περιέχουν ασβέστιο παρακαλούμε επισκεφτείτε το σύνδεσμο για το ασβέστιο στη διατροφή.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;
Προέλευση της είναι κυρίως οι λιπαρές τροφές καθώς επίσης η υπεριώδης ακτινοβολία. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Η βιταμίνη D σχηματίζεται από τον οργανισμό μας, όταν το σώμα μας εκτίθεται στον ήλιο. Μέσω της έκθεσης στον ήλιο επιτυγχάνεται η σύνθεση της βιταμίνης D. Αρκούν τρείς φορές την εβδομάδα για 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο, πάντοτε με προσοχή, ώστε να επωφελούμαστε μόνον από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Λόγω της μικρής πρόσληψης βιταμίνης D από τις τροφές η έκθεση έξω στον ήλιο και μόνο μπορεί να είναι ένας φυσικός τρόπος για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παράγει βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Ειδικότερα, οι πιο ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη απ ότι οι νεότεροι, οι πιο μεγαλόσωμοι περισσότερη απ ότι οι πιο μικρόσωμοι, οι πιο παχύσαρκοι περισσότερη από τους πιο αδύνατους, οι πιο βόρειοι περισσότερη από τους πιο νότιους, οι πιο σκουρόχρωμοι περισσότερη από τους πιο ανοιχτόχρωμους, οι άνθρωποι του χειμώνα περισσότερη από τους ανθρώπους του καλοκαιριού, οι οπαδοί των αντηλιακών περισσότερη από τους εχθρούς των αντηλιακών, οι "ηλιοφοβικοί" περισσότερη απ' ότι οι "ηλιολάτρες" και οι ασθενείς περισσότερη απ' ότι οι υγιείς.
Για να δείτε ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D παρακαλούμε το σύνδεσμο για τη βιταμίνη D.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη K;
Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα είναι 80μg και η βιταμίνη Κ θεωρείται ασφαλής σε αυτά τα επίπεδα για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο ακόμη και σε μεγαλύτερες δοσολογίες είναι ανεκτή χωρίς παρενέργειες, αν και δεν συνιστώνται ποσότητες πάνω από 500μg. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, ανάλογα με το είδος του και το μαρούλι. Επίσης άλλες καλές πηγές είναι η βρώμη και τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά προγεύματος, οι πατάτες, οι τομάτες, τα σπαράγγια. Χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ περιέχονται στο μοσχάρι, χοιρινό, γάλα, καρότα και στα περισσότερα φρούτα.
Πλούσιες διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ ανά 100g τροφής είναι το σπανάκι (400μg), το μπρόκολο (205μg), το κουνουπίδι (430μg), το λάχανο (149-275μg), ανάλογα με το είδος του λάχανου, το σογιέλαιο (193μg), το μαρούλι (120μg) αλλά επίσης το ελαιόλαδο (55μg), ο φλοιός σιταριού (83μg) και επομένως τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά προγεύματος, η βρώμη (63μg), τα ρεβύθια (48μg), οι ντομάτες (48μg), τα αυγά (50μg), τα φασόλια (30μg), οι φράουλες (14μg), τα σπαράγγια (39μg) κ.α.
Για να δείτε ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη Κ παρακαλούμε το σύνδεσμο για τη βιταμίνη Κ.
Τι είναι η Κορυφαία Οστική Μάζα - Πυκνότητα;
Τα οστά εξακολουθούν να ωριμάζουν πολλά χρόνια μετά την επίτευξη του τελικού αναστήματος του ανθρώπου μέχρι την κορύφωσή τους σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Η συμπλήρωση της σκελετικής ανάπτυξης επομένως δεν προϋποθέτει ολοκλήρωση της σκελετικής ωρίμανσης. Κορυφαία Οστική Μάζα - Πυκνότητα επιτυγχάνεται δέκα τουλάχιστον χρόνια μετά την επίτευξη του τελικού αναστήματος. Έτσι μία γυναίκα θεωρείται σκελετικά ώριμη σε ηλικία περίπου 25 ετών, ενώ στους άνδρες χρειάζονται άλλα 3-5 περίπου χρόνια.

#

Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, πρόσληψη ασβεστίου, ορμονική κατάσταση, κινητική δραστηριότητα βοηθούν και στα δύο φύλα στην διαμόρφωση της κορυφαίας οστικής μάζας. Μετά την ηλικία των 50 και με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες τα δύο φύλα διαφοροποιούνται και στους άνδρες η οστική μάζα ελαττώνεται προοδευτικά αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από τις γυναίκες. Είναι πολύ σημαντικό ότι η έλλειψη ασβεστίου κατά την περίοδο της ανάπτυξης έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή κορυφαία οστική μάζα και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.
Πως η άσκηση βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας;
Η καλή κινητική λειτουργία του αναπτυσσόμενου σκελετού προσφέρει τα απαραίτητα μηχανικά ερεθίσματα στον οστικό μεταβολισμό. Η ευεργετική επίδραση της άσκησης στην αύξηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να συνεχισθεί και μετά το τέλος της σκελετικής ανάπτυξης, μέχρι το τριακοστό έτος της ηλικίας. Η αύξηση είναι εντονότερη όταν γίνεται συνδυασμός άρσης βαρών και αεροβικής γυμναστικής.
Η άσκηση με συνδυασμό ενδυνάμωσης και διατάσεων φαίνεται ότι βοηθά στην αποκατάσταση των οστεοπορωτικών ασθενών. Το βάδισμα, χαλαρό τρέξιμο, χορός είναι από τις καλύτερες επιλογές. Η κολύμβηση και το ποδήλατο δεν αποτελούν ασκήσεις επιλογής κατά της οστεοπόρωσης, γιατί δεν φορτίζονται τα οστά. Παρόλα αυτά όλες οι παραπάνω ασκήσεις προπάντων γυμνάζουν τους μύες και βελτιώνουν την ισορροπία, την κινητικότητα, τον νευρομυϊκό συντονισμό, την μυϊκή δύναμη, τον χρόνο αντίδρασης στο εξωτερικό ερέθισμα, την προστατευτική αντίδραση κατά της πτώσης. Οι γυμνασμένοι μύες μας είναι απαραίτητοι διότι είναι οι κύριοι συντελεστές της δύναμης και ταχύτητας, διαμορφώνοντας την πλαστικότητα του σώματος. Επίσης ο μυϊκός τόνος είναι ένας συνεχής "ενεργοποιητής" της ομοιοστασίας πολλών ιστών, όπως είναι τα οστά και η οστική ανακατασκευή.
Τι είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση ή πρόσληψη;
H συνιστώμενη ημερήσια δόση / πρόσληψη (Σ.Η.Δ. ή Σ.Η.Π.) καθορίζει την ημερήσια ποσότητα βιταμινών, μετάλλων & ιχνοστοιχείων, που περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής και είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες ενός υγιούς ατόμου. Για να δείτε την πλήρη διαθρεπτική ανάλυση για το αγαπημένο σας προϊόν lactical παρακαλούμε επισκεφτείτε το σύνδεσμο με τις Πληροφορίες Προϊόντων
Μπορώ να παίρνω το lactical με άδειο στομάχι;
Είναι προτιμότερο αλλά όχι απαραίτητο να παίρνουμε το lactical μετά από ένα μικρό ή κυρίως γεύμα, για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, από τον οργανισμό. Το ανθρακικό ασβέστιο είναι αλκαλικό και απαιτεί γαστρικό υγρό για την καλύτερη δυνατή διάλυση και απορρόφηση του από τον οργανισμό. Εξαίρεση αποτελούν άλλα σκευάσματα που πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι.
Κάνω δίαιτα αλλά χρειάζομαι ασβέστιο και λαμβάνω το lactical καθημερινά. Μήπως πρέπει να ανησυχώ για τη σιλουέτα μου;
Τα καλά νέα είναι ότι κάθε σοκολατάκι lactical έχει μόνο 44 θερμίδες και αυτή η ποσότητα είναι μικρότερη και από τις θερμίδες που παίρνετε από ένα μήλο ή και πορτοκάλι! Σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη πηγή διαιτητικού ασβεστίου, το lactical είναι ο τρόπος λήψης με τις χαμηλότερες θερμίδες της αντίστοιχης ποσότητας ασβεστίου για κάλυψη των αναγκών της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ένα ισορροπημένο συμπλήρωμα διατροφής (όπως το lactical) είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις που βρίσκεστε σε δίαιτα για απώλεια βάρους.
Είμαι χορτοφάγος και θέλω να γνωρίζω εάν το lactical περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης.
Tο lactical περιέχει στα συστατικά του γάλα αγελάδος πλήρες συμπυκνωμένο σε σκόνη. Αν είστε χορτοφάγος και καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σοκολατάκια ασβεστίου lactical είναι κατάλληλα για τη διατροφή σας.
Χρειάζομαι ν αυξήσω την λήψη ασβεστίου όμως υποφέρω από κοιλιοκάκη. Είναι το lactical προϊόν χωρίς γλουτένη;
Ναι, κανένα από τα προϊόντα lactical δεν περιέχει γλουτένη.
Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ασβέστιο και την οστεοπόρωση
Οι παρακάτω ιστοσελίδες είναι εξαιρετικές πηγές με πληροφορίες και θα σας φανούν χρήσιμες:

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία - www.endo.gr/
Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης - www.heliost.gr/
ιατροnet - www.iatronet.gr/
International Osteoporosis Foundation - www.iofbonehealth.org/
Κυπριακή Εταιρεία Οστεοπόρωσης - www.http://www.osteoporosis.org.cy/
Σύλλογος Σκελετικής Υγείας "Πεταλούδα" - www.osteocare.gr/
Έχω κάποια απορία που μπορώ να απευθυνθώ;
Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση σας, πρόταση ή κριτική, καθώς και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα θετικά σας σχόλια. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα lactical, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή απλά στείλτε ένα e-mail:

210 5594 680 - 4
Δευτέρα έως Παρασκευή
09:00 - 17:00

info@lactical.gr
Ποια είναι τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχονται στο lactical και γιατί είναι απαραίτητα για εμένα;
Το lactical περιέχει ένα ιδανικό συνδυασμό συστατικών από ασβέστιο μαγνήσιο και βιταμίνη D3 για εσάς που θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη του ασβεστίου χωρίς να πάρετε κάποιο φάρμακο. Η φόρμουλα που χρησιμοποιείται έχει αναπτυχθεί από ειδικούς επιστήμονες, αξιοποιώντας τα καλύτερα στοιχεία του φυσικού γάλακτος. Συγκεκριμένα τα μέταλλα & ιχνοστοιχεία γάλακτος περιλαμβάνουν ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, που όταν συνδυάζονται με το ανθρακικό ασβέστιο και τη βιταμίνη D3 βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση και χρήση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το lactical δηλαδή είναι το μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει αυτές τις δυο μορφές ασβεστίου.
Ποια είναι τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχονται στο lactical dark;
Το lactical dark περιέχει μοναδικά μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες κατάλληλα για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο και σε συνδυασμό με τις βιταμίνες D & K, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο πιο αποτελεσματικά.
Ποια άλλα θρεπτικά στοιχεία περιέχονται στο lactical;
Το lactical περιέχει σημαντικά για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λακτόζη, φώσφορο, μαγνήσιο κ.α.) σε αντίθεση με τα κοινά συμπληρώματα ασβεστίου που στερούνται, αν όχι όλα, τα περισσότερα αυτά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και τα οποία πέραν άλλων συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Η λήψη αυτών των συστατικών επιτυγχάνεται μόνο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής που περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιπλέον, η σοκολάτα που χρησιμοποιείται στο lactical είναι από καρπούς κακάο που έχουν επιλεγεί προσεκτικά για την υψηλή τους ποιότητα. Περισσότερο από το 10% του βάρους του κακάο σε σκόνη είναι φλαβονοειδή, κυρίως κατεχίνη και επικατεχίνη και στη σοκολάτα εντοπίζονται περισσότερα από 300 φυσικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τα φλαβονοειδή. Η κυριότερη αιτία που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε. Η σοκολάτα περιέχει εκτός από φλαβονοειδή, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο, μάλιστα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από αυτές του γάλακτος.
Είναι τα προϊόντα lactical καλύτερης ποιότητας από τα κοινά σκευάσματα ασβεστίου που υπάρχουν στα φαρμακεία;
Τα προϊόντα lactical είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή πρόταση καθώς πέρα από τα διατροφικά οφέλη που σχετίζονται με τη λήψη του ασβεστίου μαγνησίου και των βιταμινών, έχουν 100% φυσικά συστατικά και υπέροχη γεύση σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα υγείας, για να τα απολαμβάνετε κάθε στιγμή της ημέρας. Σκεφτείτε πόσους ανθρώπους ξέρετε που δεν λαμβάνουν ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταπιούν τα χάπια.
Γιατί η περιεκτικότητα σε κάθε σοκολατάκι lactical είναι 500mg ασβεστίου;
Ο ανθρώπινος οργανισμός, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει για απορρόφηση μέχρι 500mg ασβεστίου κάθε φορά, από τις τροφές ή τα συμπληρώματα. Επομένως η κατανάλωση ασβεστίου πρέπει να διαμοιράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση. Η απορρόφησή του ασβεστίου συμπληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την πρόσληψη και είναι μεγαλύτερη όταν το ασβέστιο λαμβάνεται σε ποσότητες μέχρι 500mg.
Τι είναι τα ιχνοστοιχεία γάλακτος που περιέχει το lactical;
Είναι φυσικά, θρεπτικά συστατικά κυρίως ασβέστιο και τα ανόργανα άλατα που περιέχονται στο γάλα και απομονώνονται με μια πρωτοποριακή μέθοδο που συνδυάζει περαιτέρω διεργασίες καθαρισμού. Το lactical είναι το μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ασβέστιο από γάλα, το οποίο είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως την καλύτερη πηγή για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση στην οστική μάζα που επιτυγχάνεται με τη λήψη ασβεστίου του γάλακτος υπάρχει ακόμη μετά από αρκετά χρόνια και αφού η λήψη έχει σταματήσει.
Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στο lactical;
To lactical περιέχει την προτιμώμενη μορφή της βιταμίνης D τη D3. Η βιταμίνη D3 είναι η προτιμώμενη μορφή της βιταμίνης D, επειδή είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα σε σχέση με τη D2 που βρίσκεται σε ορισμένα άλλα συμπληρώματα. Επιπλέον οι έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D3 είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμη και έτσι εξασφαλίζεται καλύτερη απορρόφηση της από τον οργανισμό.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση και διευκόλυνση της απορρόφησης στον οργανισμό, του ασβεστίου που λαμβάνουμε από τη διατροφή. Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι η επίπτωση της ήπιας η μερικής έλλειψης της βιταμίνης D είναι σημαντική σε αρκετούς πληθυσμούς στη Μεσόγειο, αυξάνεται με την ηλικία και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση. Οι έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν πάθει κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Με ένα μόνο σοκολατάκι lactical λαμβάνετε όλη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη D - 5μg ή 200iu.
Ποιος είναι ο ρόλος του μαγνησίου στο lactical;
Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Από τη συνολική ποσότητα του μαγνησίου στο σώμα μας η μισή περίπου βρίσκεται στα οστά ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα κυτταρικά υγρά και τους μαλακούς ιστούς. Είναι ευεργετικό στις μυϊκές κράμπες, παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, είναι συστατικό-κλειδί για τη σωστή αξιοποίηση του ασβεστίου, συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολισμού και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.
Επειδή το μαγνήσιο τείνει να απορροφάται σε χαμηλά επίπεδα από τη διατροφή, η έλλειψη του στον οργανισμό είναι αρκετά συνήθης. Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί επιβράδυνση στην λειτουργία των οστεοβλαστών και την επιταχυνόμενη λειτουργία των οστεοκλαστών με αποτέλεσμα στην απώλεια οστικής μάζας. Με μια χαμηλή εισαγωγή μαγνησίου, το ασβέστιο εξέρχεται των οστών για να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου στους ιστούς, ενώ μια υψηλή εισαγωγή μαγνησίου αναγκάζει το ασβέστιο για να εξέλθει των ιστών και των οστών. Συνεπώς είναι κρίσιμη η ισορροπία ασβεστίου - μαγνησίου σε μια αναλογία μεταξύ 2:1 και 1:1, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρησιμοποίηση των δύο μετάλλων από τον οργανισμό.
Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης K στο lactical dark;
Η βιταμίνη Κ είναι ουσιώδης για τη σύνθεση βιολογικά ενεργών συστατικών μιας ευρείας ομάδας πρωτεϊνών, όπως η προθρομβίνη, που συμμετέχουν στη πήξη του αίματος και στη μεταφορά ασβεστίου στο σώμα για τον σχηματισμό των οστών. Με την επαρκή λήψη της βιταμίνης Κ ενισχύεται και επιταχύνεται η δράση του εμπλουτισμού των οστών με ασβέστιο σε αυτές τις λειτουργίες. Ο ρόλος της βιταμίνης Κ στην οστεοπόρωση έχει διερευνηθεί ότι: καθώς δεν λειτουργεί μόνο συνεργατικά με τη βιταμίνη D στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και του μεταβολισμού των οστών, επηρεάζει και θετικά την ισορροπία του ασβεστίου στον οργανισμό.
Πόσα σοκολατάκια lactical πρέπει να λαμβάνω καθημερινά και ποια στιγμή της ημέρας;
Παιδιά τεσσάρων (4) εώς δώδεκα (12) ετών ένα (1) σοκολατάκι lactical ημερησίως κατά προτίμηση μετά από κάποιο γεύμα για ακόμη καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Παιδιά άνω των δώδεκα (12) ετών και Ενήλικες ένα (1) με δυο (2) σοκολατάκια lactical ημερησίως κατά προτίμηση μετά από κάποιο γεύμα.
Το lactical είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D3. Εάν η πρόσληψη αυτών των δραστικών ουσιών από τη διατροφή σας είναι ήδη υψηλή, ένας (1) σοκολατάκι lactical ημερησίως συμβάλλει στην κάλυψη του 63% (500mg) της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο. Εάν η πρόσληψη από τη διατροφή σας είναι χαμηλή, δύο (2) σοκολατάκια ημερησίως υπερκαλύπτουν σε ποσοστό 126% (1000mg) τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε ασβέστιο για τους ενήλικες. Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και μην ξεχνάτε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας.
Τι είναι η Οστεοπόρωση;
Οστεοπόρωση είναι η ελάττωση της οστικής μάζας που συνοδεύεται από αρχιτεκτονικές μεταβολές του οστού και μείωση της μηχανικής του αντοχής (σε ποιότητα και ποσότητα) με αποτέλεσμα την πρόκληση καταγμάτων. Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στο ισχίο, στον καρπό και στην σπονδυλική στήλη. Με αυτή την έννοια η οστεοπόρωση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα. Οστεοπενία είναι η μείωση της αντοχής και πυκνότητας του οστού και για πολλούς θεωρείται το κατώφλι της οστεοπόρωσης.
Πόσο συχνή ασθένεια είναι η οστεοπόρωση;
Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες προσβάλλονται από οστεοπόρωση. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερης οστικής μάζας (κορυφαία οστική μάζα). Η κορυφαία οστική μάζα μαζί με τη σωματική άσκηση αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης της οστεοπόρωσης, γιατί συνεπάγονται μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης του νοσήματος κατά τη διάρκεια της ζωής.
Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην οστεοπόρωση;
Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή της παίζουν κληρονομικοί παράγοντες, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Προκαθορισμένοι παράγοντες είναι το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή, η εθνικότητα, η εμμηνόπαυση, η υστερεκτομή, η μακρόχρονη ορμονική θεραπεία. Τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η πτωχή διατροφή, η ανεπαρκής άσκηση, οι συχνές πτώσεις, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
Όσο περισσότερο ασβέστιο λαμβάνω τόσο το καλύτερο;
Η απάντηση είναι, Όχι. Η πρόσληψη ασβεστίου αλλά και βιταμινών D και Κ δεν πρέπει να υπερβαίνει τις συνιστώμενες ανεκτές δόσεις, διότι η περίσσεια αυτών των δραστικών ουσιών, ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό και όχι το επιθυμητό αποτέλεσμα που συνδέεται με τη σωστή λήψη του προϊόντος.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προτείνει για τους ενήλικες ποσότητα 2500mg ως το μέγιστο ανεκτό όριο πρόσληψης ασβεστίου ημερησίως από όλες τις πιθανές πηγές (νερό, τροφές, εμπλουτισμένα τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα). Υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων μεταλλικών στοιχείων, όπως σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου. Επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου πάνω από 2500mg (ποσότητα που περιέχεται σε πέντε (5) σοκολατάκια lactical) την ημέρα μπορούν επιπλέον να εμφανίσουν συμπτώματα τοξικότητας. Το lactical είναι απολύτως ασφαλές όταν λαμβάνεται από υγιείς ανθρώπους σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
Έχουν πραγματικά αποτελέσματα τα σοκολατάκια lactical στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης;
Η καλύτερη άμυνα απέναντι στην οστεοπόρωση είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η σωστή και έγκυρη θεραπεία. Η μείωση της πυκνότητας των μετάλλων στα οστά, που προκαλείται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων η έλλειψη ασβεστίου και βιταμινών D και Κ, είναι το πιο σημαντικό αίτιο καταγμάτων. Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη ασβεστίου και βιταμινών D και Κ μπορεί να είναι ένα προληπτικό μέτρο έναντι της έναρξης της οστεοπόρωσης και καταγμάτων του ισχίου ή άλλων καταγμάτων στους ηλικιωμένους. Η σημασία της επίτευξης της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου κατά προτίμηση μέσω της διατροφής αλλά και των συμπληρωμάτων ασβεστίου σε δόσεις των 500mg ημερησίως, εάν η λήψη ασβεστίου από τις τροφές είναι χαμηλή, κρίνεται επιβεβλημένη. Η χρήση των συμπληρωμάτων ασβεστίου (όπως το lactical) σε αυτό το επίπεδο θεωρείται ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Να λαμβάνετε συμπληρώματα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και να συμβουλευτείτε το Γιατρό ή τον Φαρμακοποιό σας.
Έχω ήδη κάνει μέτρηση και έχω διαγνωστεί με οστεοπόρωση μπορούν τα σοκολατάκια lactical να με βοηθήσουν;
Αν έχετε οστεοπόρωση ή έχετε υποστεί κάταγμα, το ασβέστιο από μόνο του δεν αρκεί για να αποτραπούν περαιτέρω κατάγματα και απαιτείται ειδική θεραπεία για την οστεοπόρωση. Ωστόσο, οι περισσότερες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου, ειδικά όταν συνδυάζονται με τη βιταμίνη D (όπως στο lactical), όχι μόνο μειώνουν το ρυθμό της οστικής απώλειας και καταγμάτων σε άτομα που δεν παίρνουν αρκετό ασβέστιο μέσω της διατροφής τους, αλλά και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων οστεοπόρωσης στα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με οστεοπόρωση.
Έχω ήδη περάσει στη φάση εμμηνόπαυσης, μπορεί το lactical να με βοηθήσει να ξαναφτιάξω την υγεία των οστών μου;
Μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες παρατηρείται μείωση της οστικής πυκνότητας που μπορεί και να φτάσει το 15% σε πέντε με επτά έτη (0.5-1.5% το χρόνο). Ο ρυθμός αυτός είναι γρηγορότερος τα πρώτα πέντε μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια, ακολούθως δε μειώνεται προοδευτικά μέχρι το 15ο μετεμμηνοπαυσιακό χρόνο κάνοντας τες πιο ευάλωτες στη πιθανότητα να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Στους άνδρες η μείωση είναι με βραδύτερο ρυθμό.
Ενώ δεν γίνεται με κάποιο τρόπο να σταματήσετε τη μείωση της οστικής μάζας, η σωστή λήψη ασβεστίου και βιταμινών είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας να αποφύγετε την αύξηση του ρυθμού που αδυνατίζουν τα οστά.
Μπορώ να λαμβάνω το lactical κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;
Αν προσπαθείτε τώρα να μείνετε έγκυος ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος, θα πρέπει να συζητήσετε τις απαιτήσεις σας σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία με το Γιατρό σας. Ως μέλλουσα μαμά, είστε η μόνη πηγή διατροφής για το παιδί σας και θέλετε να εξασφαλίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου για την ανάπτυξη.
Αν τώρα είστε έγκυος ή θηλάζετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας ή και με ένα κατάλληλο συμπλήρωμα ασβεστίου. Η έλλειψη ασβεστίου συνεπάγεται απορρόφηση του από τα οστά προκαλώντας την αραίωση τους. Μπορεί να λαμβάνετε μια φόρμουλα (συμπλήρωμα) βιταμινών και μετάλλων που σας έχει συστήσει ο Γιατρός σας αλλά λόγο των απαιτήσεων του μωρού σας για επιπλέον ασβέστιο για υγιή δόντια και οστά ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον λήψη.
Μπορώ να δώσω στο παιδί μου να καταναλώσει το lactical;
Το lactical μπορεί να καταναλωθεί από παιδιά ηλικίας άνω των τεσσάρων (4) ετών, αλλά σε γενικές γραμμές συνιστούμε τα παιδιά να λαμβάνουν την ημερήσια ποσότητα ασβεστίου μέσα από μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή και κυρίως από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας απαιτεί συμπληρωματικό ασβέστιο, τα σοκολατάκια lactical είναι κατάλληλα, αλλά σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε πρώτα το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας. Επιπλέον το προϊόν δεν ενδείκνυται για κατανάλωση από παιδιά κάτω των τριών (3) ετών και να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά.
Μπορεί η λήψη του lactical να επηρεάσει κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή που ήδη παίρνω;
Η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων μεταλλικών στοιχείων, όπως του σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου. Συστήνεται να μην λαμβάνονται ταυτόχρονα το ασβέστιο με κάποια άλλα μέταλλα (ιδίως το σίδηρο), για να μην παρεμποδίζεται η απορρόφηση των άλλων μετάλλων. Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε το σίδηρο σε διαφορετική ώρα της ημέρας. Εάν έχετε κάποιες αμφιβολίες για τη λήψη του lactical συμβουλευτείτε το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας.
Έχω δυσανεξία στη λακτόζη μπορώ να λαμβάνω το lactical;
Το lactical περιέχει στα συστατικά του πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που προέρχονται από το γάλα και επομένως έχει μια μικρή ποσότητα λακτόζης - λιγότερο από 20mg ανά σοκολατάκι. Εάν δεν μπορείτε να καταναλώσετε ένα ποτήρι γάλακτος αλλά μπορείτε να χωνέψετε ένα κύπελλο 200g γιαούρτι χωρίς προβλήματα τότε το lactical είναι κατάλληλο για εσάς.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καταναλώνετε το lactical dark που δεν έχει λακτόζη στα συστατικά του.
Μπορεί το lactical να καταναλώνεται από ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη;
Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ζάχαρης στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής δεν εμπεριέχει ιδιαίτερους κινδύνους για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον οι έρευνες έχουν δείξει ότι η προσεκτική κατανάλωση ζάχαρης από διαβητικούς έχει παρόμοια επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όπως εάν καταναλωνόταν ένα τρόφιμο με άλλους υδατάνθρακες όπως του ψωμιού, πατάτας κ.α. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με το Γιατρό σας γι αυτό.
Πρέπει να τονισθεί η διαφορά από την κατανάλωση τριών ποτηριών αγελαδινού γάλακτος 750g γραμμάριων για την εκπλήρωση της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο (800mg) που κατά μέσο όρο περιέχει 30g γραμμάρια σάκχαρα στη μορφή της λακτόζης. Σε αντίθεση με τη λήψη δυο σοκολατάκια lactical που περιέχουν λιγότερο από το μισό αυτής της ποσότητας σε ζάχαρη 9g. Επομένως με τη λήψη του lactical είναι πολύ ευκολότερη η κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο για τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και επιθυμούν περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Λαμβάνω ήδη πολυβιταμίνες, μπορώ να καταναλώσω και το lactical;
Οι περισσότερες πολυβιταμίνες περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες ασβεστίου και βιταμινών D3 και Κ1 ή και καθόλου, αλλά ελέγξτε την ετικέτα για την ακριβή ποσότητα. Σημειώστε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα οφέλη από τη λήψη μεγαλύτερης ποσότητας από 1500mg ασβεστίου ανά ημέρα.
Τι συμβαίνει εάν ξεχάσω να πάρω το lactical για μια ή και περισσότερες ημέρες;
Το lactical δρα σε διαρκή βάση και έχει μακροχρόνια οφέλη επομένως εάν παραλείψετε τη λήψη της ενδεδειγμένης ποσότητας δεν θα έχετε τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την κάλυψης της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου. Φροντίστε να αντικαταστήσετε αυτή την έλλειψη με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο;
Οι ανάγκες σε ασβέστιο κατά την εφηβική και νεαρή ηλικία, μέχρι περίπου τα 30 έτη είναι μεγαλύτερες προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του σκελετού και η επίτευξη της κορυφαίας οστικής πυκνότητας. Πιο συγκεκριμένα η ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεστε εξαρτάται τόσο από την ηλικία και το φύλο. Οι υψηλότερες καθημερινές ανάγκες αφορούν τους εφήβους (μια περίοδο με ταχύτατη ανάπτυξη των οστών), τις γυναίκες και τους άνδρες άνω των 50 ετών.
Για να δείτε τον πίνακα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη ασβεστίου παρακαλούμε επισκεφτείτε το σύνδεσμο για το ασβέστιο.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο;
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την συνιστώμενη δόση ασβεστίου είναι να έχετε διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι καταναλώνουν κάποια ποσότητα ασβεστίου ως μέρος της γενικής διατροφής τους, αλλά η περιεκτικότητα σε ασβέστιο σε διάφορα τρόφιμα ποικίλλει σημαντικά. Οι κύριες πηγές ασβεστίου στη διατροφή είναι το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα στην κανονική διατροφή σας. Μια μερίδα είναι ισοδύναμη με ένα ποτήρι γάλα (200ml), ένα κύπελλο γιαούρτι (200g) ή μια φέτα τυρί (30g). Εσείς που αντιπαθείτε ή έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα εξετάστε το ενδεχόμενο να τρώτε και τα κόκαλα που βρίσκονται σε κονσέρβες ψαριών (σολομός και σαρδέλες), καθώς εκεί είναι συγκεντρωμένο και το περισσότερο ασβέστιο.
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα (200ml) παρέχει 236mg ασβεστίου, 1 κύπελλο γιαούρτι πλήρες (200g) περιέχει 324mg ασβέστιο, 1 κομμάτι (30g) παρμεζάνα περιέχει 308mg, 1 κομμάτι (30g) γραβιέρα περιέχει 300mg, 1 πορτοκάλι (160g) περιέχει 75mg ασβέστιο, 100g σαρδέλες (με τα κόκαλα) περιέχουν 500mg ασβέστιο, 25g καβουρδισμένα αμύγδαλα, περιέχουν 60mg ασβεστίου. Επίσης καλές πηγές ασβεστίου εκτός από τα γαλακτοκομικά είναι ο σολομός, το συκώτι, το αβγό, το μπρόκολο τα σύκα και το σουσάμι.
Για να δείτε τις κυριότερες τροφές που περιέχουν ασβέστιο παρακαλούμε επισκεφτείτε το σύνδεσμο για το ασβέστιο στη διατροφή.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;
Προέλευση της είναι κυρίως οι λιπαρές τροφές καθώς επίσης η υπεριώδης ακτινοβολία. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Η βιταμίνη D σχηματίζεται από τον οργανισμό μας, όταν το σώμα μας εκτίθεται στον ήλιο. Μέσω της έκθεσης στον ήλιο επιτυγχάνεται η σύνθεση της βιταμίνης D. Αρκούν τρείς φορές την εβδομάδα για 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο, πάντοτε με προσοχή, ώστε να επωφελούμαστε μόνον από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Λόγω της μικρής πρόσληψης βιταμίνης D από τις τροφές η έκθεση έξω στον ήλιο και μόνο μπορεί να είναι ένας φυσικός τρόπος για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παράγει βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Ειδικότερα, οι πιο ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη απ ότι οι νεότεροι, οι πιο μεγαλόσωμοι περισσότερη απ ότι οι πιο μικρόσωμοι, οι πιο παχύσαρκοι περισσότερη από τους πιο αδύνατους, οι πιο βόρειοι περισσότερη από τους πιο νότιους, οι πιο σκουρόχρωμοι περισσότερη από τους πιο ανοιχτόχρωμους, οι άνθρωποι του χειμώνα περισσότερη από τους ανθρώπους του καλοκαιριού, οι οπαδοί των αντηλιακών περισσότερη από τους εχθρούς των αντηλιακών, οι "ηλιοφοβικοί" περισσότερη απ' ότι οι "ηλιολάτρες" και οι ασθενείς περισσότερη απ' ότι οι υγιείς.
Για να δείτε ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D παρακαλούμε το σύνδεσμο για τη βιταμίνη D.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη K;
Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα είναι 80μg και η βιταμίνη Κ θεωρείται ασφαλής σε αυτά τα επίπεδα για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο ακόμη και σε μεγαλύτερες δοσολογίες είναι ανεκτή χωρίς παρενέργειες, αν και δεν συνιστώνται ποσότητες πάνω από 500μg. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, ανάλογα με το είδος του και το μαρούλι. Επίσης άλλες καλές πηγές είναι η βρώμη και τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά προγεύματος, οι πατάτες, οι τομάτες, τα σπαράγγια. Χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ περιέχονται στο μοσχάρι, χοιρινό, γάλα, καρότα και στα περισσότερα φρούτα.
Πλούσιες διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ ανά 100g τροφής είναι το σπανάκι (400μg), το μπρόκολο (205μg), το κουνουπίδι (430μg), το λάχανο (149-275μg), ανάλογα με το είδος του λάχανου, το σογιέλαιο (193μg), το μαρούλι (120μg) αλλά επίσης το ελαιόλαδο (55μg), ο φλοιός σιταριού (83μg) και επομένως τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά προγεύματος, η βρώμη (63μg), τα ρεβύθια (48μg), οι ντομάτες (48μg), τα αυγά (50μg), τα φασόλια (30μg), οι φράουλες (14μg), τα σπαράγγια (39μg) κ.α.
Για να δείτε ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη Κ παρακαλούμε το σύνδεσμο για τη βιταμίνη Κ.
Τι είναι η Κορυφαία Οστική Μάζα - Πυκνότητα;
Τα οστά εξακολουθούν να ωριμάζουν πολλά χρόνια μετά την επίτευξη του τελικού αναστήματος του ανθρώπου μέχρι την κορύφωσή τους σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Η συμπλήρωση της σκελετικής ανάπτυξης επομένως δεν προϋποθέτει ολοκλήρωση της σκελετικής ωρίμανσης. Κορυφαία Οστική Μάζα - Πυκνότητα επιτυγχάνεται δέκα τουλάχιστον χρόνια μετά την επίτευξη του τελικού αναστήματος. Έτσι μία γυναίκα θεωρείται σκελετικά ώριμη σε ηλικία περίπου 25 ετών, ενώ στους άνδρες χρειάζονται άλλα 3-5 περίπου χρόνια.

#

Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, πρόσληψη ασβεστίου, ορμονική κατάσταση, κινητική δραστηριότητα βοηθούν και στα δύο φύλα στην διαμόρφωση της κορυφαίας οστικής μάζας. Μετά την ηλικία των 50 και με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες τα δύο φύλα διαφοροποιούνται και στους άνδρες η οστική μάζα ελαττώνεται προοδευτικά αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από τις γυναίκες. Είναι πολύ σημαντικό ότι η έλλειψη ασβεστίου κατά την περίοδο της ανάπτυξης έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή κορυφαία οστική μάζα και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.
Πως η άσκηση βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας;
Η καλή κινητική λειτουργία του αναπτυσσόμενου σκελετού προσφέρει τα απαραίτητα μηχανικά ερεθίσματα στον οστικό μεταβολισμό. Η ευεργετική επίδραση της άσκησης στην αύξηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να συνεχισθεί και μετά το τέλος της σκελετικής ανάπτυξης, μέχρι το τριακοστό έτος της ηλικίας. Η αύξηση είναι εντονότερη όταν γίνεται συνδυασμός άρσης βαρών και αεροβικής γυμναστικής.
Η άσκηση με συνδυασμό ενδυνάμωσης και διατάσεων φαίνεται ότι βοηθά στην αποκατάσταση των οστεοπορωτικών ασθενών. Το βάδισμα, χαλαρό τρέξιμο, χορός είναι από τις καλύτερες επιλογές. Η κολύμβηση και το ποδήλατο δεν αποτελούν ασκήσεις επιλογής κατά της οστεοπόρωσης, γιατί δεν φορτίζονται τα οστά. Παρόλα αυτά όλες οι παραπάνω ασκήσεις προπάντων γυμνάζουν τους μύες και βελτιώνουν την ισορροπία, την κινητικότητα, τον νευρομυϊκό συντονισμό, την μυϊκή δύναμη, τον χρόνο αντίδρασης στο εξωτερικό ερέθισμα, την προστατευτική αντίδραση κατά της πτώσης. Οι γυμνασμένοι μύες μας είναι απαραίτητοι διότι είναι οι κύριοι συντελεστές της δύναμης και ταχύτητας, διαμορφώνοντας την πλαστικότητα του σώματος. Επίσης ο μυϊκός τόνος είναι ένας συνεχής "ενεργοποιητής" της ομοιοστασίας πολλών ιστών, όπως είναι τα οστά και η οστική ανακατασκευή.
Τι είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση ή πρόσληψη;
H συνιστώμενη ημερήσια δόση / πρόσληψη (Σ.Η.Δ. ή Σ.Η.Π.) καθορίζει την ημερήσια ποσότητα βιταμινών, μετάλλων & ιχνοστοιχείων, που περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής και είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες ενός υγιούς ατόμου. Για να δείτε την πλήρη διαθρεπτική ανάλυση για το αγαπημένο σας προϊόν lactical παρακαλούμε επισκεφτείτε το σύνδεσμο με τις Πληροφορίες Προϊόντων
Μπορώ να παίρνω το lactical με άδειο στομάχι;
Είναι προτιμότερο αλλά όχι απαραίτητο να παίρνουμε το lactical μετά από ένα μικρό ή κυρίως γεύμα, για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, από τον οργανισμό. Το ανθρακικό ασβέστιο είναι αλκαλικό και απαιτεί γαστρικό υγρό για την καλύτερη δυνατή διάλυση και απορρόφηση του από τον οργανισμό. Εξαίρεση αποτελούν άλλα σκευάσματα που πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι.
Κάνω δίαιτα αλλά χρειάζομαι ασβέστιο και λαμβάνω το lactical καθημερινά. Μήπως πρέπει να ανησυχώ για τη σιλουέτα μου;
Τα καλά νέα είναι ότι κάθε σοκολατάκι lactical έχει μόνο 44 θερμίδες και αυτή η ποσότητα είναι μικρότερη και από τις θερμίδες που παίρνετε από ένα μήλο ή και πορτοκάλι! Σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη πηγή διαιτητικού ασβεστίου, το lactical είναι ο τρόπος λήψης με τις χαμηλότερες θερμίδες της αντίστοιχης ποσότητας ασβεστίου για κάλυψη των αναγκών της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ένα ισορροπημένο συμπλήρωμα διατροφής (όπως το lactical) είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις που βρίσκεστε σε δίαιτα για απώλεια βάρους.
Είμαι χορτοφάγος και θέλω να γνωρίζω εάν το lactical περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης.
Tο lactical περιέχει στα συστατικά του γάλα αγελάδος πλήρες συμπυκνωμένο σε σκόνη. Αν είστε χορτοφάγος και καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σοκολατάκια ασβεστίου lactical είναι κατάλληλα για τη διατροφή σας.
Χρειάζομαι ν αυξήσω την λήψη ασβεστίου όμως υποφέρω από κοιλιοκάκη. Είναι το lactical προϊόν χωρίς γλουτένη;
Ναι, κανένα από τα προϊόντα lactical δεν περιέχει γλουτένη.
Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ασβέστιο και την οστεοπόρωση
Οι παρακάτω ιστοσελίδες είναι εξαιρετικές πηγές με πληροφορίες και θα σας φανούν χρήσιμες:

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία - www.endo.gr/
Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης - www.heliost.gr/
ιατροnet - www.iatronet.gr/
International Osteoporosis Foundation - www.iofbonehealth.org/
Κυπριακή Εταιρεία Οστεοπόρωσης - www.http://www.osteoporosis.org.cy/
Σύλλογος Σκελετικής Υγείας "Πεταλούδα" - www.osteocare.gr/
Έχω κάποια απορία που μπορώ να απευθυνθώ;
Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση σας, πρόταση ή κριτική, καθώς και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα θετικά σας σχόλια. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα lactical, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή απλά στείλτε ένα e-mail:

210 5594 680 - 4
Δευτέρα έως Παρασκευή
09:00 - 17:00

info@lactical.gr
Τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις αναγραφόμενες, επί της συσκευασίας, οδηγίες χρήσεως. Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες προϊόντος πριν τη χρήση. Μην υπερβαίνετε την συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Υπεύθυνος κυκλοφορίας: OSCAR ABEE