Υγεία & Διατροφή

Υπολογιστής ΔΜΣ

Υπολογιστής ΔΜΣ

Τι είναι ο ΔΜΣ;

Ο δείκτης μάζας σώματος, ή ΔΜΣ, είναι μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για να μετρηθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης κάποιου ή κάποιας. (Βλέπετε παρακάτω για να καθορίσετε πώς να μετρήσετε το ΔΜΣ). Οι γιατροί πιστεύουν ότι ένας ΔΜΣ του 20 έως 25 είναι ιδανικός.

Οποιοσδήποτε με ΔΜΣ του 25 ή υψηλότερο θεωρείται υπέρβαρος, και οποιοσδήποτε με ΔΜΣ πάνω από 30 θεωρείται παχύσαρκος. Ο ΔΜΣ κάτω του 19 θεωρείται ελλιποβαρής και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση. Η κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και ένας χαμηλός ΔΜΣ συνδέεται συχνά με κακή διατροφή. Η κακή διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει την οστική υγεία, ιδίως όταν η διατροφή είναι ανεπαρκής σε ασβέστιο. Για να μετρήσετε την πρόσληψη ασβεστίου σας, παρακαλώ περιηγηθείτε στον υπολογιστή ασβεστίου.

Πως να υπολογίστε το δικό σας ΔΜΣ. (για ενήλικες άνω των 20 ετών)

Ο υπολογισμός του δικού σας ΔΜΣ είναι πολύ εύκολος έαν γνωρίζετε το ύψος και το βάρος σας:

1. Μετρήστε το ύψος σας (Υ) σε μέτρα.
2. Ζυγιστείτε (Β) σε κιλά.
3. Διαιρέστε το βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα): ΔΜΣ= Β / (Υ x Υ)

Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα;

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο ΔΜΣ σας είναι μόνο ένα μέτρο της υγείας σας. Ένα άτομο που δεν είναι σε "κανονικό" βάρος σύμφωνα με τους πίνακες του ΔΜΣ μπορεί να είναι υγιής αν έχει υγιεινές διατροφικές συνήθειες ακόμη και να ασκείται τακτικά. Άνθρωποι οι οποίοι είναι αδύνατοι αλλά δεν ασκούνται ή δεν τρώνε θρεπτικές τροφές δεν είναι απαραίτητα υγιείς απλά επειδή είναι αδύνατοι. Ο ΔΜΣ δεν είναι ένα τέλειο μέτρο, επειδή δεν αξιολογεί άμεσα το λίπος του σώματος. Οι μύες και τα οστά είναι πιο πυκνά από το λίπος, έτσι ένας επαγγελματίας αθλητής ή ένα μυώδες άτομο μπορεί να έχει ένα υψηλό ΔΜΣ, και παρόλα αυτά να μην έχει πολύ λίπος. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι επαγγελματίες αθλητές, και για τους περισσότερους ανθρώπους, ο ΔΜΣ είναι ένας πολύ καλός μετρητής του επιπέδου του σωματικού τους λίπους. Η σύνθεση του σώματος για τους αθλητές καθώς επίσης και για τους περισσότερους ανθρώπους υπολογίζεται καλύτερα χρησιμοποιώντας μετρήσεις του σωματικού λίπους.