Υγεία & Διατροφή

Στάδια της Ζωής

Καλή οστική υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής

Καλή οστική υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής

Η προστασία της υγείας των οστών σας είναι ευκολότερη απ' όσο νομίζετε. Από την παιδική ηλικία και την εφηβεία, όποτε και μεγαλώνουν τα κόκκαλα, ως την ενηλικίωση, όποτε η χαμηλή οστική πυκνότητα και η οστεοπόρωση μπορούν να γίνουν ανησυχία, ως την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, όταν η υγεία των οστών είναι σημαντική για τη μητέρα και για το μωρό, η διατροφή που περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D, η φυσική δραστηριότητα και οι επιλογές στον τρόπο ζωής, παίζουν κεντρικό ρόλο στο να διατηρείτε τα οστά σας υγιή. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε να ελέγχετε αυτούς τους παράγοντες για να δημιουργήσετε υγιή οστά ως παιδιά και έφηβοι, όπως επίσης υπάρχουν βήματα που μπορεί να κάνει ένας ενήλικας για να προστατεύσει την υπάρχουσα υγεία των οστών του.

Τα οστά σας είναι ζωντανοί ιστοί που αναδιαμορφώνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ζωής ακολουθώντας μια διαδικασία ανανέωσης μοναδική για τον οργανισμό μας που ονομάζεται οστική ανακατασκευή. Η συνεχής αυτή ανακατασκευή αποσκοπεί στη διατήρηση της οστικής μάζας και της υγείας των οστών αντιμετωπίζοντας την οποιαδήποτε φθορά -ζημιά που συνεχώς προκαλείται.
Όσο μεγαλώνουμε τα οστά μας αρχίζουν να χάνουν δύναμη και πυκνότητα καθώς η δραστηριότητα των οστεοκλαστών (κύτταρα είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό των οστών) γίνεται ταχύτατη και εκείνη των οστεοβλαστών (κύτταρα είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των οστών)είναι πάρα πολύ αργή, και ως εκ τούτου υπάρχει μια επισφαλής ισορροπία ανάμεσα στην καταστροφή και στον επανασχηματισμό του οστού. Η οστεοπόρωση είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης δράσης των οστεοκλαστών και της ελαττωμένης λειτουργίας των οστεοβλαστών. Με την πρόοδο της ηλικίας -τρίτη ηλικία η ισορροπία αυτή διαταράσσεται και ο σχηματισμός του οστού αδυνατεί να αντιμετωπίσει την απώλεια του με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος να σπάσουμε κάποιο οστό. Τα κατάγματα είναι πιο κοινά καθώς η οστική πυκνότητα μειώνεται, τα οστά γίνονται περισσότερο πορώδη, λεπτά και λιγότερο δυνατά και τελικά πιο εύθραυστα.