Υγεία & Διατροφή

Διατροφικά Στοιχεία

Μεταλλικά στοιχεία & Βιταμίνες

Μεταλλικά στοιχεία, Βιταμίνες, Κολλαγόνο

Τα μεταλλικά στοιχεία -ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες είναι απαραίτητα συστατικά για την κανονική λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία δεν παρέχουν στα σώματά μας θερμίδες όμως αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής. Η λήψη επαρκούς ποσότητας από τις τροφές έχει πολλαπλά οφέλη που περιλαμβάνουν τη ρύθμιση του οργανικού ισοζυγίου σε νερό, την ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, την διατήρηση της φυσιολογικής οξύτητας του αίματος, την αποτοξίνωση του οργανισμού, εξουδετέρωση τοξινών κι επικίνδυνων ουσιών και την καλύτερη λειτουργία των εξωκρινών κι ενδοκρινών αδένων. 

Οι βιταμίνες είναι φυσικές οργανικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα μας για το μεταβολισμό ώστε να αναπτυχθεί φυσιολογικά και γενικά για τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. Μία από τις βασικές λειτουργίες των βιταμινών είναι η συμμετοχή τους σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) σε ενέργεια. Ακόμη και η παραμικρή ανεπάρκεια βιταμίνης μπορεί να γίνει αντιληπτή: κουραζόμαστε πιο εύκολα, έχουμε δυσκολία στη συγκέντρωση παρουσιάζουμε συμπτώματα ατονίας, άγχους και είμαστε πιο ευάλωτοι στα κρυολογήματα. Εφόσον δεν μπορούμε να συνθέσουμε και να αποθηκεύσουμε κάποιες βιταμίνες στον οργανισμό (υδατοδιαλυτές Β και C) ή μπορούμε μόνο σε ποσότητες ανεπαρκείς (λιποδιαλυτές Α,D,E και Κ) για να καλύψουν τις ανάγκες του σώματός μας, πρέπει να τις αντικαθιστούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη διατροφή ή από κάποια συνθετική πηγή. Συνεπώς οι βιταμίνες αποκαλούνται και βασικά θρεπτικά στοιχεία και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους λήψη.

Το κολλαγόνο είναι η πιο διαδεδομένη πρωτεΐνη στο σώμα μας και αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% των πρωτεϊνών του οργανισμού με το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται στο δέρμα, τους τένοντες, τους χόνδρους, τους συνδέσμους και φυσικά στα οστά. Αποτελεί επομένως ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία των βασικών δομών του σώματος και του συνδετικού ιστού του ανθρώπινου οργανισμού.